V dnešním receptu se podíváme na takový typický koláč, kteří američané dělají opravdu velmi často.
Velká škoda je ta, že tento koláč se u nás moc nedělá a i přesto, jak jednoduchý je, je velmi výborný.
Suroviny na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 6 lžic ,léka
- 60 g másla
- 1 ks vejce
- 1/2 balení prášku do pečiva
Suroviny na náplň:
- jablka – nastrouhaná nahrubo (doporučuji minimálně 1,5 kg jablek)
- vlašské ořechy
- vanilkový cukr
- skořice
- strouhanka (dle potřeby, v případě, že jsou jablka vlhká)
Postup přípravy:
Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme z nich vláčné těsto, které si rozdělíme na dvě části. Jedna část bude trochu větší, než ta druhá. Vezmeme si formu, kterou vymažeme. Nyní si vezmeme větší část těsta, kterou vyválíme. Do formy těsto vkládáme tak, aby přesahovalo okraj formy. Dno těsta propícháme vidličkou, ale s citem. Nyní si připravíme náplň. Jablka nastrouháme nahrubo a pokud jsou moc vodnatá, lehce je vymačkáme a přidáme strouhanku dle potřeby. Jestli máte rádi ořechy, můžete si je tam přidat. Dále směs jablek ochutnáme a v případě potřeby je pocukrujeme normálním, poté vanilkovým cukrem. Můžeme přidat skořici, která dodá výbornou chuť. Jakmile máme směs připravenou, můžeme ji vložit do formy, kde máme připravenou první část těsta. Jablka by správně měla dosahovat až téměř k vrcholu formy, ale záleží na Vás, kolik jablek máte a kolik jich tam chcete dát. Druhou část těsta rozválíme a přikryjeme tím náš koláč. Okraje, které přesahují formu přeložíme přes vrchní část těsta. Pak už stačí jen koláč uprostřed lehce naříznout nožem a pomazat koláč rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 30 minut.
Znáte portál hodnoceni-lekaru.cz?