Dnes se společně podíváme do Itálie, ale trochu jinak, než byste čekali. Ukážeme si, že maso, které není pro naše tělo to nejlepší lze nahradit tak, že to vlastně na chuti ani nepoznáme.

Mnozí bystřejší z Vás již mohli poznat, že místo masa v tomto receptu použijeme sóju. Určitě máte pochybnosti, ale pokud jste sóju někdy již jedli a byla dobře připravená, rozdíl tam téměř není.

Obecně je známo, že je dokonce pro naše tělo zdravější, vzhledem k tomu, že střeva ji dokáží strávit během několika hodin.

Obsah

Směs:
  • 150 ml tuku
  • 1x větší cibuli
  • 1x sójovou drť
  • 1,5 lžičky rajčatového protlaku
  • 2x loupaná rajčata v plechovce
Bešamel:
  • 700 ml mléka
  • 40g másla
  • 40g hladké mouky
Koření a ostatní suroviny:
  • 200g nastrohaného sýru
  • 2x zeleninový bujón nebo 1l vývaru
  • 1x lasagne (těstoviny)
  • Muškátový ořech nebo květ
  • Oregáno
  • Bazalka
  • Sůl
  • Pepř
  • Cukr
Postup přípravy pokrmu:

Suroviny si všechny připravíme tak, aby nás poté při samotném vaření nic nezdržovalo. Ze všeho nejdříve si odměříme 1l vody, do které přidáme 2 zeleninové bujóny a nebo v lepším případě použijeme domácí vývar ze zeleniny. Jakmile nám vývar začne vřít, vysypeme do něj sójovou drť, kterou vaříme přibližně 13-15 minut. Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli na jemno. Otevřeme plechovku s rajčatovým protlakem a loupanými rajčaty. Nyní máme vše připraveno a stačí počkat, až se sója dovaří.

Uvařenou sóju zchladíme tak, aby se dala udržet v rukou, protože ji musíme vymačkat. U tohoto pokrmu není nutné mačkat úplně do sucha, stačí tak přiměřeně. Do většího hrnce dáme rozpálit tuk, na kterém osmažíme cibuli. Cibuli necháme zesklovatět a poté přidáme sójovou drť. Musíme dávat pozor, abychom měli dostatečné množství tuku, protože sója má tendenci vstřebávat do sebe tekutinu, proto tukem nešetřete.

Po krátkém osmažení směsi přidáme rajčatový protlak a zarestujeme. Je za potřebí směs rychle promíchat, aby se nám protlak nepřichytil. Hned poté můžeme přidat loupaná rajčata, která, pokud jsou po velkých kusech můžeme rozdrtit vařečkou. Dochutíme podle chuti oregánem, bazalkou, solí, pepřem a cukrem, protože každý rajčatový protlak je jinak kyselý. Proto tedy nejde přesně určit, jaké množství cukru přidat, záleží na Vás a Vašich chuťových pohárkách, co tomu řeknou.

Nyní máme směs připravenou, ideálně ji uchováme pod pokličkou. Nyní se pustíme do bešamelu, kterým se podlévají těstoviny, aby byly vláčné a chutné. Na bešamel si připravíme: máslo, hladkou mouku, mléko, muškátový květ nebo ořech, sůl. Rozpálíme si menší kastrol, ve kterém rozpustíme máslo. Po rozpuštění přidáme hladkou mouku a za stálého míchání restujeme a uděláme máslovou jíšku.

Není potřeba, abyste ji restovali dlouho do tmava, stačí chvilinka. Vyměníme si vařečku za metlu a budeme k jíšce přilévat mléko. U tohoto kroku je důležité, abyste nepřestali míchat, jinak tam budete mít hrudky. Jakmile vše budete mít pod kontrolou, přidejte muškátový květ. Bešamel by neměl být ani řídký, ale ani hustý. Zvolte tedy spíše zlatý střed a v případě potřeby pro zahuštění přidejte mouku a v případě, že potřebujete zředit bešamel, přidejte lehce mléka. Ke konci stačí přidat špetku soli a máme hotovo. Jinak bešamel sám o sobě není vůbec dobrý, takže se nelekejte, pokud bude chutnat divně.

Samotné skládání lasagní je úplně jednoduché. Vymažeme si pekáč máslem, aby se nám nic nepřilepovalo a lépe se nám s tím pak manipulovalo. Po vymazání nalijeme vrstvu bešamelu na dno a to vždy tak, aby byl pokud možno všude. Na bešamel přijdou lasagne, které si nějak hezky vyskládejte, aby Vám to vyšlo na pekáč. Na ty nandáme naší směs sóji, rajčat a skvělého koření.

Druhé patro se skládá jinak a to v pořadí: bešamel, malinko sýru, lasagne, směs. Tento postup se opakuje na tolik pater, kolik chcete mít. Nejčastěji se však dělají dvou nebo tří patrové lasagne. Na úplném vrchu končíme bešamelem s velkém množstvím sýru. Takto naskládané lasagne dáme péct do předem předehřáté trouby na 180° cca 25 minut. je potřeba lasagne hlídat, kdyby byly dříve, nebo potřebovali v troubě delší péči. Pro kontrolu stačí do lasagní píchnout špejlí a pokud se nic nelepí, jsou již hotové.