První řecká pochoutka, kterou určitě musíte vyzkoušet jsou tzatziki. Jedna taková zajímavost ohledně nich je, že je řekové používají téměř ke všem jídlům, atak bychom je mohli v rámci České republiky přiřadit k tatarské omáčce. Rozdíl mezi těmito dvěma je zásadní – tzatziki jsou zdravé!
Suroviny(2 osoby):
- 280g řeckého bílého jogurtu
- 1/4 větší salátové okurky
- česnek
- sůl
- bílý pepř(případně klasický, ale pozor, aby Vám nezkazil barvu)
- šťáva z citrónu
- olivový olej
Postup přípravy:
Do větší misky vložíme řecký jogurt. Nastrouháme si okurku najemno a následně ji přidáme k jogurtu. K směsi přidáme větší stroužek česneku – zde záleží na tom, jaký máte česneka jak ho máte rádi. Dále osolíme, přidáme pepř(u toho černého tedy pozor, aby Vám ve finále nezkazil barvu tzatziků), následně po něm sťávu z ½ citrónu a nakonec 1 čajovou lžičku olivového oleje. Množství těchto dochucovadel záleží na Vás a na Vašich chutích. Suroviny nakonec dokonale promícháme a tzatziki můžeme servírovat.
Servírovat můžeme například k pečeným bramborám, Zuchinni, smažené obalované cuketě nebo jen k restované zelenině. Tzatziki se obecně hodí téměř ke všemu.