Základní věcí, pokud chcete zkusit pracovat s vegetariánskými pochoutkami. Sója je klíčová náhražka masa, obsahuje hromadu vitamínů a dalších podpůrných látek, včetně bílkovin.

Sóju nejčastěji můžeme zakoupit v těchto podobách(pro prezentaci klikněte na obrázek, nebo přepněte na galerii pod tímto odstavcem.) – osobně mám nejlepší zkušenost se značkou Bona Vita, ale určitě můžete použít sóju i od jiných výrobců. Na to ale pozor, protože se pak liší doba vaření.

Sójové kostky, nudličky i drť(granulát) vařím vždy 14minut(na obalu uvádí 15, ale mně osobně více vyhovuje těch 14). U sójových maxi plátků je to potom 20 minut vaření ve vývaru.

Postup přípravy:

Do hrnce dáme 1 litr(u malého balení, u maxi plátků bude potřeba vývaru více) vývaru/bujónu a necháme přivést k varu. Jakmile se vývar vaří, přidáme sóju a hlídáme si 14 minut/20 minut u maxi plátků. Jakmile je sója uvařená, scedíme ji a pokud budete dělat omáčku, tak vývar můžete použít do omáčky místo vody. Poté, co sója vychladne, je za potřebí ji pořádně vymačkat od přebytečných tekutin – sója tím natáhne mnohem více do sebe chuť pokrmu, který připravujete. V případě, že chcete sóju dále smažit, je také dobré ji vymačkat pro lepší “kůrku“.