Polévky jsou vydatnou součástí našeho jídelníčku, protože obsahují vodu a spoustu dalších vitamínů, které pomáhají našemu tělu. V dnešním článku si po dlouhé době uvaříme polévku, abychom rozšířili naše možnosti ohledně vaření polévek. Rozhodli jsme se, že si pro Vás tedy připravíme hráškový krém se zakysanou smetanou, chilli a domácími krutóny. Ačkoli já moc hrášek jako takový nemusím, tak ale na hráškovém krému jsem si moc pochutnal :)

Suroviny(4 osoby):

  • 400-500 g sterilovaného hrášku
  • 1 cibule
  • 1,3 l zeleninového vývaru
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • pečivo(veka, toustový chléb, chléb,…) na krutóny
  • máslo
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • pažitka
  • chilli – sušené, mleté nebo papričku

 

Postup přípravy:

Do hrnce si odměříme přibližně 1300 ml vody a dáme jí vařit. Dochutíme dle potřeby na způsob zeleninového vývaru(bujón, koření,..). Mezitím si scedíme sterilovaný hrášek, nálev můžeme rovnou vylít do vývaru. Rozpálíme si pánev, přidáme olej dle potřeby, máslo pro chuť a po rozpálení přidáme najemno nasekanou cibuli a hrášek. Prorestujeme, vůbec nevadí, když hrášek bude mazlavý, protože budeme poté mixovat. Dochutíme hrášek solí a pepřem, aby si v sobě chuť udržel. Jakmile voda začne alespoň trochu vařit, přidáme směs z pánve. Chvilku necháme provařit. Ve volné chvíli si připravíme chilli – v případě, že máte čerstvé, tak nakrájet najemno, v případě sušeného nebo mletého nic dělat nemusíte. Dále je potřeba připravit si zakysanou smetanu. Tu z kelímku přendáme do menší misky, přidáme do ní velmi najemno nakrájenou pažitku a špetku soli. Polévka už nám vaří a my ji můžeme odstavit. Rozmixujeme důkladně hrášek a poté postavíme zpět, tentokrát již na mírný plamen. Nyní si připravíme krutóny. Na rozpálenou pánev dáme na oleji orestovat česnek a poté vložíme na kostičky nakrájené pečivo, které Vám doma zrovna přibývá. Necháme restovat do křupava. Do krému nyní přidáme smetanu na vaření – podle chuti. Smetana nám krém zjemní i na chuti, takže je třeba poslední dochucení. Česnek, sůl, pepř a jakmile budete spokojeni, můžete krém nandavat.

TIP: Nejlépe se nám osvědčila kombinace s hráškovým krémem, zakysanou smetanou, kterou jsme doplnili pažitkou uprostřed talíře. Kolem jsme dali chilly a výborné domácí krutóny. Přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také lékárny.