Ostrov, kterému se dodnes říká zelený smaragd je opravdu velmi kouzelné místo. My jsme zde byli a opravdu návštěvy nelitujeme ani trochu. V prvních cestopisech se podíváme tedy na ostrov jménem Thassos, na který jsme se dostali z řeckého přístavu Kavala trajektem.

Nebyl bych to já, kdybych nešmejdil po zdejším tradičním jídle a i přesto, že mi zdejší lidé doporučovali pořád něco s masem, tak jsem se jako hrdý vegetarián nenechal odbýt!

Ještě štěstí, že jsme měli hotel na skvělém místě s majitelkou, která měla syna vegetariána, atak řecké speciality bez masa měla úplně v malíku. Dostal jsem od ní recepty a skvělé rady, jak vařit rychle, skvěle a po řecku. Recepty na tato jídla postupně budete moci najít na tomto magazínu.

Hotel, ve kterém jsme se nacházeli se jmenoval Astris Hotel Sun, což je menší rodinný hotel, kde ale nabízené služby jsou vážně skvělé. Nicméně, pokud se rozhodnete jet na dovolenou na tento ostrov, tak vězte, že si moc neodpočinete, protože je po ostrově spousta nádherných míst, kam stojí za to se podívat. Ostrov je totiž malý a po svém obvodu má přibližně jen 100km. Místa, která mohu doporučit a viděl jsem je na vlastní oči jsou: Giola, zdejší hory, Potos, Paradise beach, Panagia, Psili Amos, Limenária a Limenas.

Zajímavé na tomto ostrově je to, že je zde pitná voda, kterou zdejší obyvatelé čerpají z podzemí. Chutná úplně báječně a po příjezdu do ČR jsem se divil, jak jsem dosud mohl pít tu naší kohoutkovou vodu, která je cítit jen chlórem.

Řecká kuchyň je založená na jednoduchosti, koření a olivovém oleji. Jelikož na ostrově Thassos je extrémní výskyt olivových hájů, vyrábějí z nich extra kvalitní olivové oleje, ale kromě toho i mýdla nebo kosmetiku. Obyčejný velký olivový olej mě tam vyšel na pouhých 6€, v přepočtu tedy na cca 160,-. Rozdíl mezi tímhle řeckým a běžným, který koupíme u nás je vidět hned při prvním použití. Když jsem z tohoto řeckého olivového oleje dělal například řecký salát, stačila doslova téměř kapka oleje, která veškerý salát výborně dochutila a promastila. U našeho oleje je potřeba dát ho trochu více, ale to až tak nevadí a jde jen o to, že ve finále ten řecký je levnější a vydrží Vám mnohem déle.

Nyní bychom se mohli podívat na recepty, které jsme okoukali od místních:

  • Tzatziki – v řecku se používají témř ke všemu, obdobný význam u nás zastupuje tatarská omáčka. Avšak pravé řecké tzatziki si jistě zamilujete.
  • Řecký salát – výborná věc, osvěžující a lehký při horku nebo jen jako doplněk po těžkém jídle.
  • Zucchini – Dýňovo-cuketové placičky, velmi chutné, jemné a rychlé. Ochutnali jsme je v tradiční malé taverně.

Pro zobrazení receptu stiskněte, prosím, název pokrmu. Zároveň to není ani zdaleka vše, co máme z Thassosu připraveno a jelikož se opět po prázdninách blíží čas školy, tak času na psaní bude zase o něco více.

Děkuji Vám, že jste si přečetli moje první cestopisy a doufám, že se Vám líbili :)