Dnešní rychlý a velmi chutný recept nás zavede do U.S.A. Nejoblíbenější jídlo američanů, kteří tohoto jídla denně zkonzumují několik tun. Ovšem my se opět budeme lišit stejnou a podstatnou věcí, použijeme sóju.

 

Suroviny (2 osoby):

  • 4 ks sezamová žemle
  • 1 balení sójové drti
  • 2 ks vejce
  • mouka
  • cibule
  • sýr
  • salát
  • rajče
  • kyselá okurka
  • bílý jogurt
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • zeleninový vývar/bujón 2 kostky

 

Postup přípravy:

Nejprve si dáme do hrnce ohřát 1 litr vývaru. Jakmile začne vývar vařit, vložíme do něj sójovou drť a necháme vařit 14 minut. Mezitím, co se nám vaří sója, připravíme si zeleninu, kterou chceme do našeho domácího burgeru. V našem případě to byl: salát, rajče, kyselá okurka. Výborná kombinace je třeba i s cibulí(bílou nebo červenou). Dresing, kterým pomažeme žemli, až budeme burger sestavovat můžeme udělat klasický, který se pouze skládá jen z kečupu a hořčice 2:1 a přidat k tomu na jemno nakrájenou kyselou okurku nebo náš úplně obyčejný z bílého jogurtu, soli a pepře. Zeleninu, dresing a sóju máme už také skoro připravenou.

Sóju scedíme, propláchneme studenou vodou a vymačkáme co nejvíce to půjde. Vymačkanou sóju vložíme do větší misky, kam přidáme na jemno nakrájenou cibuli, majoránku, vejce a mouku dle potřeby. Výslednou směsí musíme docílit toho, aby nám šli snadno formovat burgery a aby držely pohromadě. Dále na rozpálené pánvi přidáme olej, na kterém budeme smažit – můžeme i bez oleje, ale pouze na teflonových pánvých, aby se nezničily, ale s olejem lépe burgery drží. Osmažíme burgery z obou stran do krásné hnědé barvy. Před vyndáním burgeru ze sóji na něj dáme kus sýra, aby se krásně roztekl. Mezitím můžeme připravit žemli. Na suché pánvi opečeme do křupava z obou stran, poté hned vyndáme.

Skládání burgeru je jednoduché. Obě strany žemlí potřeme dresingem, přidáme burger se sýrem a zeleninou a krásně si talíř ozdobíme třeba nějakým lehčím salátkem pro lepší trávení. Pokud byste se s tímto americkým fast foodovým jídlem chtěli více přiblížit americe, udělejte si k tomu skvělé domácí hranolky!