Dnes si konečně ukážeme, jak by se měla správně udělat klasická italská pizza.

Do parády si tedy vezmeme těsto a základní omáčky(tomatová a smetanová).

 

Na těsto budeme potřebovat tyto ingredience(4 pizza bochánky/4 porce):

  • 670g hladké mouky
  • 14g cukru(vložit k droždí)
  • 7g soli(vložit mimo cukr)
  • 280ml vody
  • 14ml oleje
  • 10g droždí

Postup výrobního procesu těsta:

Vložíme všechny ingredience do velké misky. No, a pokud nemáte robota, který za Vás těsto zpracuje, nezbývá Vám nic jiného, než vzít Vaše zlaté ručičky a trochu si máknout. V případě ručního hnětení těsta si vezměte vařečku, se kterou to půjde asi nejlépe a zpracovávejte těsto 25 minut. Opravdu, tento čas je velice důležitý a ve finále těsto nesmí vůbec lepit a mělo by být poměrně tvrdé, ale toho se vůbec nebojte. Po zapracování těsta si jej rozdělte na bochánky, který by každý měl mít cca 250 gramů. Jakmile máte odváženo, kusy těsta vezmete oběma rukama a začnete jen prsty konce těsta a dlaní prostředek zpracovávat do hladké malé placičky. Jakmile toto máte, už zbývá jen, abyste těsto uzavřeli do kulatého bochánku. Je to úplně jednoduché, stačí, když vždy dvě protější strany těsta spojíte a tím Vám vznikne špička, kterou o pracovní stůl uhladíte tak, aby nevyčnívala. Takto je bochánek připraven na kynutí. Pokud už máte vše hotové, bochánky potřete olejem a zafóliované jej nechte 30 minut kynout. Po uplynutí tohoto času je bochánek připraven k použití.

Typ:  Pokud nebudete těsto používat, dejte jej po vykynutí do lednice, aby nezačalo kvasit. Před použitím těsto vyjměte z lednice a nechte jej v pokojové teplotě alespoň 10-15 minut vklidu a pak jej můžete začít zpracovávat.

Tomatový základ – ingredience:

  • 1 balení loupaných rajčat
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • oregáno
  • voda

Sůl, cukr, oregáno a vodu dejte podle vlastního uvážení, protože každému to chutná trochu jinak.

Smetanový základ – ingredience:

  • zakysaná smetana
  • sůl

Sůl opět podle chuti, stačí opravdu velmi málo.

 

Všechny věci máme nyní připraveny a dokončení pizzy je už na každém z Vás. Co si na pizzu dáte, to budete mít. Fotky Vašich výtvorů můžete vkládat sem do komentářů nebo na naší facebookovou stránku.

Typ: Výborná je například pizza MARGHERITA (její recept naleznete v tomto odkaze společně s faktem).